Garanti BBVA’dan beklentilerin üzerinde kâr
Garanti BBVA, 2023’te beklentilerin üzerinde kâr elde etti. 2022 yılının tamamında 58,3 milyar TL net kâr elde etti. 2023 yılının tamamını 86,4 milyar TL ile tamamlayan banka, kümülatif kârını aynı döneme göre yüzde 48 artırdı geçen yılki dönem.
Bankanın Ocak-Aralık döneminde ortalama özsermaye kârlılığı yüzde 44,50, efektif kârlılığı ise yüzde 4,9 oldu. Bankanın özsermaye karlılığı 2022 yılı sonunda yüzde 51, ortalama efektif karlılık ise aynı dönemde yüzde 5,4 olarak gerçekleşti.
Bu çeyrekte sermaye yeterlilik rasyosu (SYR) yüzde 16,5, çekirdek SYR yüzde 14,5 ve serbest karşılıklar dahil SYR yüzde 16,5 olarak gerçekleşti. Kredi artış hızı düzenlemelerin etkisiyle önceki çeyreklere göre yavaşlasa da devam ediyor. TL canlı krediler yılbaşından bu yana yüzde 59 büyüyerek 750,5 milyar TL’ye ulaştı. Ancak bireysel kredilerin ve kredi kartlarının toplam krediler içindeki payındaki azalma TL ticari kredilerle telafi edildi. Ticari ve KOBİ kredilerinde pazar payının artmasıyla birlikte 2023 yılında TL kredilerdeki lider konumu güçlendi.
TL müşteri mevduatı da aynı dönemde yüzde 107 artarak 878 milyar TL’ye ulaştı. Döviz korumalı mevduat reeskontları nedeniyle çeyreklik TL mevduat büyümesi sınırlı görünüyor. Bankanın swap maliyetleri dahil net faiz geliri dördüncü çeyrekte 22,6 milyar TL olarak gerçekleşti. Tüfex gelirleri 15,4 milyar TL’ye ulaşırken, TÜFEX gelirleri geçen çeyreğe göre yüzde 43 arttı. Bankanın ticari kârı son çeyrekte (net swap maliyetleri dahil ve kur riskinden korunma hariç) 6,2 milyar TL olarak gerçekleşti ve geçen çeyreğe göre yüzde 19 azaldı. Artan faiz oranlarının da etkisiyle swap maliyetlerinin arttığı görülüyor.
Net faiz marjı bu çeyrekte arttı. Swap maliyetleri dahil net faiz marjı son çeyrekte yüzde 6,00’den yüzde 6,20’ye yükseldi. TL çekirdek spread artarken, TL kredi vadeli mevduat farklarında (KKM ek primlerinden arındırılmış) çeyreklik bazda 400 baz puanlık artış yaşandı. TÜFE kağıtlarının değerlemesinde kullanılan TÜFE tahmini yüzde 1’dir. Yüzde 35’ten yüzde 62’ye çıktı. Yükselen faiz ortamı nedeniyle spreadler baskı altında kalmaya devam ediyor.
Garanti Bankası’nın takipteki kredi oranı 2022 sonunda yüzde 2,7 iken 2023 sonunda yüzde 2,1’e düştü. Bankanın net fiyat ve komite gelirlerindeki büyüme 4. çeyrekte de devam etti, çeyreklik gelirler yüzde 37 arttı yüzde 16,9 milyar TL’ye ulaştı. Artışta ödeme sistemlerinin güçlü katkısı, süreç faaliyetlerindeki artış ve devam eden dijitalleşme etkili oldu.
Net fiyatlar ve levhalardaki yıllık artış geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 140 oldu. Operasyonel giderlerin çeyreklik bazda yüzde 21, yıllık bazda ise kümülatif artışın ise yüzde 103 olduğu göz önüne alındığında, bu artışın deprem ve kur etkisine rağmen faaliyet planıyla uyumlu olduğu görülüyor.
Düzenlemeler ve para politikası sıkılaştırması nedeniyle artan fonlama maliyetleri nedeniyle TL spreadleri negatif. Yüksek döviz alım/satım faaliyeti ticari kar/zararı artırdı ancak bu tempo ikinci yarıda önemli ölçüde yavaşladı. Net Fiyat ve Komitelerdeki güçlü büyümenin kredi büyümesi, artan işlem hacmi ve ödeme sistemi fiyatları ile desteklendiği görülüyor. (EKONOMİK HİZMET)