Sağlık

Uzun süre hareketsiz kalmanın zararları: Hareketsizliğin yol açtığı hastalıklar!

Günlük yaşamımızda masa başı işte çalışmak, günün büyük bir kısmını evde geçirmek, sosyal çevremizin az olması gibi faktörlerden dolayı vücudumuzu düzgün hareket ettiremiyoruz. Hareketsizliğe alışan vücutta görülebilen bazı hastalıklar vardır. Günlük hayatınızda doğru hareket etmediğinizi düşünüyorsanız haberimizi okumaya devam edebilirsiniz…

NATÜR HAYATIN ZARARLARI

Hareketsizlik insan vücudu üzerinde bazı istenmeyen olumsuz etkilere neden olur. Tüm bu nedenlerden dolayı ölüm riski artıyor. Kalp-damar hastalıkları, kanser ve metabolik hastalıklara (diyabet, hipertansiyon) bağlı ölüm riskini artırır.

Kas-iskelet sistemi hastalıkları (eklem ağrıları, osteoporoz), depresyon ve bilişsel bozukluklar bunlara örnektir. Uzun süreli hareketsiz yaşam aynı zamanda uykusuzluk ve uyku bozukluklarının gelişmesiyle de ilişkili olabilir.

HAREKETSİZLİKTEN KAYNAKLANAN HASTALIKLAR

Diyabet

Hareketsiz yaşamın hızla yaygınlaştığı iki önemli sorun; insülin direnci ve diyabet. Araştırmalar, Tip 2 diyabet riskinin hareketsiz kişilerde aktif bireylere göre yüzde 112 daha yüksek olduğunu gösteriyor. Günde 1500 adımdan az yürüyen, kalori tüketimine dikkat etmeyen, uzun süre oturan bireylerde insülin direnci daha sık görülüyor.

Hipertansiyon ve kan lipitlerindeki bozukluklar

Türkiye’de en büyük ölüm nedenleri kalp ve dolaşım hastalıkları (iskemik kalp hastalığı ve felç) ve kanserdir. Hareketsizlik kan basıncında değişikliklerin yanı sıra kolesterol ve insülin duyarlılığında da değişikliklere neden olur. Bu tür hastalıklardan korunmanın ilk adımı sağlıklı beslenme ve aktif yaşam tarzını benimsemektir.


Obezite

Hareketsiz geçen sürenin yüzde 10 artmasıyla bel çevresi ölçümlerinde 3,1 cm artış olduğunu gösteren çalışmalar mevcut. Yürümek veya ayakta durmak gibi kolay aktiviteler bile enerji tüketir; Bu tür düşük seviyeli güç harcamalarına “egzersiz dışı aktivite termojenezi” adı verilir. Bu tür enerji tüketimi bile kilo alımıyla mücadeleye yardımcı olabilir. Oturmak veya uzanmak gibi düşük yoğunluklu aktivitelerin süresini artırmak, egzersiz dışı aktivitelerle yakılan kalorileri azaltır. Araştırmalar obez kişilerin ortalama bireye göre günde 2 saat daha fazla oturduğunu gösteriyor.

Kas-iskelet sistemi hastalıkları

Natürmort; Eklem ağrısına, osteoporoza ve duruş bozukluğuna neden olabilir. Hareket etmemek kemiklerdeki mineral yoğunluğunu da azaltır. 50 yaş üstü kadınlarda hareketsiz zaman yerine günde en az 30 dakika hafif fiziksel aktivite yapmak kırık riskini yüzde 12 oranında azaltıyor. Günde 10 saat ve daha fazla hareketsiz zaman geçirenlerde diz ve eklem ağrıları görülmektedir. Uzun süre oturarak çalışmak zorunda kalan kişilerde duruş bozuklukları, sırt ve boyun ağrıları gelişir.

Kanser

Hareketsiz geçirilen sürenin genel kanser riskini yüzde 20 artırdığı biliniyor. Uzun süre oturmanın rahim, yumurtalık ve prostat kanseri riskini arttırdığı, özellikle kadınlarda kansere bağlı ölümler için tehdit oluşturduğu biliniyor.

Kırılganlık ve bağışıklık direnci

Kırılganlık (zayıflık), vücudun hastalıklara karşı daha savunmasız hale gelmesi durumu olarak tanımlanmaktadır. Kırılganlığa neden olan pek çok faktör arasında hareketsizlik ilk sırada yer alıyor. Düşük direnç, kişinin hastalık veya yaralanmadan sonra iyileşme yeteneğini azaltır. Günlük yaşamlarında daha uzun süre oturan bireylerin ilerleyen yaşlarda daha az dirençli olmaları muhtemeldir. Günlük oturma süresinin kısaltılmasıyla kırılganlık gelişme riski önlenebilir.

Her 20-30 dakikada bir ayağa kalkın

Uzun süre oturmanın sağlığa her açıdan zararlı olduğunu söyleyebiliriz. Masa başında çalışmak zorunda olan bireylerin en az 20-30 dakikada bir düzenli kısa aralıklarla ayağa kalkması veya yürümesi gerekmektedir. İş arkadaşlarıyla ofis içinde veya çevresinde kısa yürüyüşler alışkanlık haline getirilmelidir.

Düzenli hareket, sağlıklı beslenme ve kaliteli uyku insan yaşamının vazgeçilmez parçalarıdır. Yaşam kalitesini ve uzun ömürlülüğü artırmak için bunlara öncelik vermek çok önemlidir. Aktif olmayı hayatımızın alışkanlıkları haline getirirsek mevcut sağlığımızı korumuş oluruz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu